JUDO WEDSTRIJDEN
 
De judosport wordt grotendeels recreatief beoefend. Hiernaast is judo natuurlijk ook een wedstrijdsport waarbij je deel kunt nemen aan wedstrijden, oftewel aan judo toernooien.
 
Er zijn verschillende soorten judotoernooien, zoals:
 • Clubkampioenschappen
 • Clubtoernooien
 • Try out toernooien
 • Regionale toernooien
 • Landelijke toernooien
 • Internationale toernooien
 • District kampioenschappen
 • Nederlandse kampioenschappen
 • Europese kampioenschappen
 • Wereld kampioenschappen
 • Olympische spelen
 • Team wedstrijden
alt
 • Als je aan een judotoernooi deelneemt, word je ingedeeld naar leeftijd en gewicht. Jongens en meisjes zijn ook vaak apart. Dit is om een zo eerlijk mogelijke verdeling te krijgen, maar ook om blessures en dergelijke te voorkomen. Tijdens wedstrijden kan iemand van 60 kg het moeilijk opnemen tegen iemand van 90 kg. Dit gewichtsverschil is gewoonweg te groot. Daarom zijn er ook officiële gewichtsklassen, zowel bij de jeugd als de volwassenen. Tijdens trainingen kunnen lichtere judoka’s wel tegen iets zwaardere judoka’s judoën. Hierbij gaat het immers om het trainen, en niet om de prestatie.
 
Gewichtklassen jongens - jeugd
-21 kg/ -24 kg / -27 kg / -30 kg / -34 kg / -38 kg / -42 kg / -46 kg / -50 kg / -55 kg
 
Gewichtklassen jongens – junioren en senioren
-60 kg / -66 kg / -73 kg / -81 kg / -90 kg / -100 kg / +100 kg
 
Gewichtklassen meisjes - jeugd
-22 kg / -25 kg / -28 kg / -32 kg / -36 kg / -40 kg / -44kg
 
Gewichtklassen meisjes – junioren en senioren
-48 kg / -52 kg / -57 kg / -63 kg / -70 kg / -78 kg / +78 kg
 
De gewichtsklassen bij de jeugd lopen verder zoals bij de volwassenen.
Bij de judowedstrijden zijn de judoka’s door middel van een rode of een witte band uit elkaar te houden. De judoka met de rode band staat altijd rechts voor de scheidsrechter, en de judoka met de witte band staat altijd links.
Op grote wedstrijden kan het ook zo zijn dat een judoka een wit judopak aan heeft en de andere judoka een blauw judopak. Zo is nog duidelijker het verschil tussen de twee judoka’s te zien.
 
alt
alt
Een houdgreep die muurvast zit
Een fraai uitgevoerde schouderworp
 
Als de wedstrijd van start gaat laat de scheidsrechter de judoka’s, als ze dat zelf nog niet gedaan hadden, groeten en roept “Hajime”, (begin wedstrijd).
 
De judoka’s kunnen punten scoren door elkaar te werpen. Hoe beter de worp is uitgevoerd, hoe hoger de score zal zijn. De punten van hoog naar laag zijn
Ippon 10 punten, Waza-ari 7 punten, Yuko 5 punten
Ook kunnen de judoka’s een score behalen door de tegenstander in een houdgreep onder controle te houden. Hoe langer de controle behouden wordt, des te hoger de score. Om de houdgreep aan te geven roept de scheidsrechter “Osaekomi”, en wanneer de houdgreep verbroken wordt roept hij “Toketa”.
De houdgreep tijd bepaald dus de score.
 
 • Punten
 • Yuko
 • Waza-ari
 • Ippon
 • Houdgreeptijd
 • 15-19 sec
 • 20-24 sec
 • 25 sec
 • Ook kan je een wedstrijd winnen door middel van armklemmen en verwurgingen. Door deze goed aan te zetten kan je je tegenstander dwingen af te kloppen, waardoor jij die wedstrijd gewonnen hebt. Het is dan gelijk “Ippon”. Armklemmen en verwurgingen mogen echter nog niet bij de jeugd toegepast worden.
 
Ook is het mogelijk bij judo om straffen te krijgen. Als een judoka een straf oploopt, krijgt de andere judoka een bepaald punt. Bij judo heb je de volgende straffen.
1e Shido,
2e Shido,
3e Shido,
Hansoku-Make.
is een Yuko tegen
is een Waza-ari tegen
is een Ippon tegen
is een Ippon tegen
 

Hierbij zijn Shido lichte overtredingen en Hansoku-Make is een zware bestraffing waarbij je gelijk de partij hebt verloren. Je kan om een heleboel redenen een judostraf krijgen. Enkele voorbeelden zijn het vermijden van de pakking (kumi-kata), schijnaanvallen maken, vanuit staande positie de broek van de tegenstander direct vastpakken, commentaar leveren op de scheidsrechter, slaan, schoppen, etc.

 
alt
alt
Met de behaalde prijzen op het erepodium
Alle prijswinnaars van het try-out toernooi
 
 
JUDO SCHEIDSRECHTERS
 
Bij alle wedstrijden staat er een judo scheidsrechter op de judomat die de strijd tussen twee judoka’s in goede banen probeert te leiden en punten toekent voor worpen en grepen.
Hiervoor zijn natuurlijk een heleboel gebaren. De belangrijkste gebaren zijn de punten die men toe kan kennen. Dit zijn Yuko, Waza-ari en Ippon.
De punten staan hieronder van laag naar hoog aangegeven.
 
alt
alt
alt
Yuko
5 punten
Waza-ari
7 punten
Ippon
10 punten
 
Op de grond kan men een tegenstander controleren door middel van houdgrepen, omstrengelingen of armklemmen. De houdgreep wordt door de scheidsrechter aangekondigd met “Osaekomi”. Wanneer de houdgreep onderbroken wordt, wordt er “Toketa” aangegeven.
Aan het einde van de wedstrijd wordt de winnaar altijd aangewezen.
 
alt
alt
alt
Osaekomi
houdgreep
Toketa
verbroken
Winnaar
 
 
De hoofdscheidsrechter die op de judomat staat, heeft de jury voor zich zitten, en het publiek en de eventuele coaches achter zich.
 
Bij grotere toernooien zijn er drie scheidsrechters op de mat. Een hoofdscheidsrechter op de mat en twee hulpscheidsrechters aan de zijkant op een stoel. Samen bepalen zij de punten die worden toegekend. De hulpscheidsrechters geven ook verschillende tekens aan. De punten worden bijvoorbeeld ook door de hulpscheidsrechters aangegeven, maar ook of dat de worp binnen het wedstrijdgedeelte of buiten het wedstrijdgedeelte is ingezet.
Wanneer de twee judoka’s gelijk geëindigd zijn komt het aan op een beslissing. Op het teken van de hoofdscheidsrechter (Hantei) geven ze alle drie tegelijk door middel van een rood (blauw) of wit vlaggentje aan wie de winnaar is. De meerderheid bepaald de winnaar.
Hieronder zie je deze tekens aangeven.
 
 
alt
alt
alt
alt
Hantei
beslissing
Hantei
beslissing
Binnen
 
Buiten
 
 
Natuurlijk zijn er nog vele andere aanduidingen met daarbij behorende regels.
Hier hebben we echter de meest voorkomende aanduidingen weergegeven.
 
 
SCORE’S
 
Score’s die door de judoka’s behaald worden, worden weergegeven op een scorebord.
Er zijn natuurlijk verschillende score borden. De meeste borden die worden gebruikt zijn de score borden waar door middel van kleine bordjes punten op weergegeven worden. Zo’n score bord is hieronder weergegeven.
 
alt
 
Verder zijn er ook nog score borden waar alle punten elektronisch worden weergegeven. Deze borden worden op grote toernooien gebruikt.
 
Bij judo is het zo dat de judoka die de hoogste score maakt heeft gewonnen. Alleen het hoogste punt telt dus. Zoals je hierboven ook ziet weergegeven heeft wit 1 Waza-ari en blauw 3 yuko’s.
Wit is hier toch de winnaar omdat 1 Waza-Ari hoger is dan 3 Yuko’s.
 
Hieronder nog een tweetal voorbeelden van score borden waarop punten staan, en welke judoka dan de winnaar is.
alt
alt
Winnaar is : Blauw
Winnaar is: blauw
 
Het mag duidelijk zijn dat bij het linkse bord blauw heeft gewonnen. Een wazari is het hoogste punt.
 
Bij het rechtse bord heeft blauw echter ook gewonnen. Dit terwijl wit 4 yuko’s en 1 waza-ari heeft gescoord. Blauw heeft echter 1 ippon gescoord, welke niet op het bord is terug te zien. Een Ippon is het hoogste punt dat men kan behalen dus hiermee is blauw de winnaar.
 
alt
alt
De jury achter het scorebord
Omgaan met het scorebord is leerzaam
 
 
WEDSTRIJDJUDOKA WORDEN
 
Wedstrijdjudoka word je niet van de ene op de andere dag. Meestal start het wedstrijdgebeuren op de sportschool met de onderlinge clubkampioenschappen. De ene judoka doet hier graag aan mee, en de andere judoka vindt wedstrijden maar niets.
Gelukkig is die keuze voor iedereen vrij en heeft de judosport nog meer te bieden. Op onze sportschool krijgen de leden regelmatig inschrijfformulieren om deel te nemen aan een judotoernooi. Als je deelneemt aan toernooien kan je winnen en verliezen. Het is belangrijk dat je met beide goed om kan gaan. Het is natuurlijk niet leuk om te verliezen, maar je leert van alle wedstrijden waaraan je deelneemt waardoor je meer ervaring krijgt wat op den duur toch in je voordeel zal gaan werken. Het is dus gewoon een kwestie van doorzetten en er veel voor over hebben. Je kan natuurlijk alleen lekker aan de regio toernooien deelnemen, maar je kan ook als doel hebben om bijv. Zuid-Nederlands of Nederlands kampioen te willen worden. Je zal dus gewoonweg aan veel, en zware toernooien deel moeten nemen om zo stukje bij stukje beter te worden en ervaring op te doen.
alt
Ook de factor plezier hebben in de sport en in de wedstrijden is erg belangrijk. Plezier in je sport is de sleutel tot succes. Daarnaast is natuurlijk harde training, inzet en ontwikkeling van je talent ook nodig.
 
Talent wil ook wel zeggen; natuurlijke begaafdheid, aanleg of bekwaamheid.
 
Talent moet je als judoka zelf ontwikkelen. Als je wilt presteren zal je zelf op de lessen hard moeten werken en er extra tijd in moeten steken. Ook de ouders moeten er tijd in willen steken. Zij zijn bij de jeugd toch meestal diegene die naar de trainingen en toernooien moeten rijden.
Als je graag aan wedstrijden meedoet zal je jezelf dus op wedstrijdgebied moeten ontwikkelen. De leraar kan jou daarvoor de mogelijkheden en de kansen bieden, door extra trainingen te organiseren en jou bepaalde raad en tips te geven.
Zelf ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een goede conditie. Daarnaast kan je ook je kracht nog ontwikkelen. Wil je weten wat je thuis allemaal kunt doen dan kan je dit natuurlijk bij de sensei navragen.
 
Natuurlijk is het ook zo dat niet iedereen een goede (wedstrijd) judoka kan worden. De top is immers maar voor weinig judoka’s weggelegd en er is wel een bepaald talent nodig om ver te kunnen komen. De ene persoon heeft bijvoorbeeld veel talent voor judo, en de ander heeft weer veel talent voor tennis of voor vele andere dingen. Gelukkig kan je met inzet en hard werken ook een heel eind komen
 
alt
Weinig training
Weinig talent
Veel training
Weinig talent
Veel training
Veel talent
Weinig training
Veel talent
_________________________________________________________________________________________________________________________
 
Dit wordt niets
Kan ver komen
De kampioen
De verspiller
 
 
Heb je als beginnende judoka zin om aan toernooien mee te draaien dan kan je natuurlijk het beste starten met wat regio toernooien. Dit zijn meestal toernooien die door clubs onderling georganiseerd worden en een erg gezellige sfeer hebben. Ook word er gewerkt met kleine poules en is er meestal voor iedereen een prijs.
Ben je al wat verder dan komen de nationale toernooien of misschien zelfs internationale toernooien. Zo bied onze sportschool onze wedstrijdjudoka’s ook de mogelijkheden aan grotere toernooien deel te nemen.
 
Val je regelmatig in de prijzen dan kan je deelnemen aan de landelijke toernooien of aan de Zuid-Nederlandse kampioenschappen. Op deze manier kan je jezelf kwalificeren voor de Nederlandse kampioenschappen en wie weet wordt jij wel een groot kampioen.
 
Heb je geen zin meer in wedstrijden dan heeft het judo natuurlijk nog vele andere mogelijkheden te bieden. Je kan de zwarte band behalen en zo jezelf steeds hogerop werken of jezelf ontwikkelen in het judokata. Ook hierin kan je deelnemen aan competities.