JUDO VERZAMELING
 
De een beoefend de judosport en de ander spaart judo artikelen. De mens is een echte verzamelaar en zo hebben de meesten wel een hobby of een verzameling van allerlei attributen. Zo spaart de een postzegels, de ander munten of beeldjes en ga zo maar door.
 
In de judosport valt er natuurlijk ook van alles te verzamelen. Hieronder enkele voorbeelden van attributen waarvan je een verzameling kunt opbouwen.
- Judo boeken
- Judo speldjes / pins
- Judo beeldjes
- Judo emblemen
- Judo stickers
- Judo plaatjes
- Judo postzegels
- Judo kaarten
- Judo stropdassen
- Judo medailles
- Judo sleutelhangers
 
Shintai docent Peter heeft ook een leuke verzameling. Peter spaart allerlei judo attributen maar hoofdzakelijk judopins (speldjes) en judobeeldjes.
 
De verzameling judopins (speldjes) bestaat momenteel uit meer dan 800 verschillende judospeldjes en pins. Op zich al een flinke verzameling maar op dit gebied is er dan ook veel te vinden.
De eerste judo speldjes verkreeg Peter op een rommelmarkt waar hij bij een speldjes verzamelaar een aantal verschillende judospeldjes te koop zag liggen.
Dit was het beginnetje van een leuke verzameling. In de loop der jaren zijn er speldjes via internet, kennissen, scheidsrechters en andere judoverzamelaars bijgekomen. Ook wordt er wel eens wat geruild om zo de eigen verzameling weer aan te vullen.
 
Judo speldjes / pins kan natuurlijk in het algemeen sparen, maar je kan je ook richten op een bepaalde rubriek. Zo kunnen we onderscheid maken in :
- Speldjes van judopopjes
- Speldjes van judoclubs
- Speldjes van judobonden / federaties
- Speldjes van judotoernooien
- Speldjes van Olympische spelen
 
Judospeldjes kunnen natuurlijk van allerlei materiaal zijn gemaakt. Zo zijn er simpele speldjes van plastic, metaal, ijzer. Maar ook hele fraaie speldjes gevuld met emaille.
Het mooie van bepaalde speldjes is dat er bij sommige ook een verhaal of gedachte achter zit. Zo heeft Peter ooit wat speldjes van Anton Geesink persoonlijk gekregen. Hierbij zaten wat speldjes met afbeeldingen van Geesink zelf, maar ook een paar fraaie speldjes van onze judobond. Dit zijn weer de wat zeldzamere speldjes.
 
alt
Een aantal judospeldjes van Anton Geesink, EJU en IJF
 
Ook speldjes van de EJU en IJF zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Peter heeft een paar jaar geprobeerd een EJU pin te pakken te krijgen maar kon er geen gevonden krijgen. Toen zag Peter op een toernooi een scheidsrechter lopen met deze pin en even later mocht deze pin met Peter mee naar huis omdat deze scheidsrechter twee van deze pins had. Drie weken later deed Peter een collectie op met 5 verschillende EJU en IJF speldjes. Zo zoek je jaren naar iets en dan heb je eeneens van alles.
 
Ook zijn er pins van sportschool Shintai gemaakt. Zo is er een basis sticker pin, een metalen gekleurde pin welke vorig jaar zijn uitgegeven en een brons kleurige, een zilver kleurige en een goud kleurige pin welke Shintai leden ontvangen als zij, 5, 10 en 15 jaar lid zijn van onze sportschool. Dit zijn dus een soort ere pins die alleen om deze redenen uitgegeven worden en anders niet te krijgen zijn.
 
alt
De te verkrijgen / verdienen Shintai pins
 
Ook bezit Peter een aantal fraaie judobeeldjes. Judobeeldjes zijn er niet zo veel dus het is vaak moeilijk om een nieuw exemplaar te pakken te krijgen. Bij judobeeldjes spreken we niet over judoprijzen, maar echt over mooie judobeeldjes van kunstof, steen of keramiek. Zo nu en dan zien we weer eens een mooi nieuw exemplaar en vooral in het buitenland kom je deze nog wel eens tegen.
 
alt
Enkele leuke judobeeldjes
 
JUDOBOEKEN
Ook op het gebied van judoboeken is enorm veel verkrijgbaar. Het verschil in kwaliteit van judoboeken is echter groot. Je hebt gewoon informatieve judoboeken met wat algemene informatie over de judosport, maar ook boeken die specifiek op een bepaald onderwerk ingaan. Dit zijn boeken die waardevol zijn.
Boeken zijn er natuurlijk in velen talen. Als je judoboeken verzameld dan kan je je het beste focussen op de talen die je kunt lezen. Op deze manier heb je echt iets aan je boeken.
 
Nederland is in ieder geval een land waar veel judoboeken te krijgen zijn. Niet dat je de boekhandel binnenloopt en daar een vijftal verschillende judoboeken aantreft, maar op bestelling zijn er toch wel wat verkrijgbaar.
Vooral oudere boeken zijn op markten en op internet goed verkrijgbaar.
 
De wat meer bijzondere boeken in Nederland zijn de judoboeken van Maurice van Nieuwenhuizen uit de jaren 40. Ook de judostrips van Dick Bos (Alfred Mazure) behoren tot de collector items. Ook Anton Geesink heeft een groot aantal judoboeken geschreven waarvan sommige erg lastig te verkrijgen zijn.
 
alt
Een aantal judoboeken van Anton Geesink
 
Internationaal zijn er natuurlijk enorm veel boeken. De wat bijzondere boeken hier zijn natuurlijk het oudere kodokan boek, de tourist liberie van Jigoro Kano en een moeilijk te verkrijgen boek is “The Canon of Judo” van Kyuzo Mifune (10e Dan Judo)
Dit boek is bijzonder omdat de kaft is gemaakt van judostof.
Shintai trainer Peter heeft een verzameling van meer dan 100 verschillende judoboeken. Op 16 jarige leeftijd kreeg Peter voor zijn verjaardag zijn eerste judoboek (Judo in beweging van Douwe Boersma). Dit is gelijk een van de betere verkrijgbare boeken in Nederland. Tegenwoordig is dit boek opnieuw uitgebracht onder een ander naam, namelijk “Alles over judo”
Een aantal bijzondere boeken in de collectie van Peter zijn:
- The Canon of Judo van Kyuzo Mifune (1956)
- Judo (JuJutsu) van Jigoro Kano (1937)
- Judo van Johan van der Bruggen (de eerste judoleraar in Nederland) (1946)
- 7 verschillende boeken van Maurice van Nieuwehuizen (1941 t/m 1956)
- 9 verschillende boeken van Anton Geesink (1966 t/m 2000)
 
alt
Een aantal bijzondere judoboeken
 
Als je zelf interesse hebt om een judoboek aan te schaffen dan kan ik onderstaande boeken aanraden. Je hebt namelijk een heleboel boeken waarin enkel wat basis vermeld staat en verder veel plaatjes en foto’s. Onderstaande Nederlandse boeken zijn echter uitgebreid en vertellen je veel over de sport.
 
Titel : Alles over judo
Auteur : Douwe Boersma
Geschikt voor : junioren, senioren
 
Titel : Judo stap voor stap – Deel 1 Achtergronden en basisprincipes
Auteur : Wil Lüschen
Geschikt voor : Jeugd, junioren, senioren
 
Titel : Judo stap voor stap – Deel 2 Werptechnieken
Auteur : Wil Lüschen
Geschikt voor : Jeugd, junioren, senioren
 
Titel : In de greep van judo
Auteur : Yos Lotens
Geschikt voor : Jeugd, junioren, senioren
 
Niet dat andere judo boeken natuurlijk slecht zijn, maar bovenstaande boeken genieten dan toch mijn persoonlijke voorkeur.
 
JUDOVERZAMELING ALLERLEI
Je kan natuurlijk niet alles verzamelen. Peter heeft daarom nog een map met allerlei verzamel items zoals judo postkaarten, judo stickers en judo postzegels.
Wat andere leuke verzamel items zijn wat internationale toernooi herinnering medailles en de EJU en IJF setjes met dasspeld, manchet knopen en pin. Ook deze doosjes zijn erg lastig verkrijgbaar.
alt
Een paar leuke collecter items (EJU en IJF set en Super World Cup Medaille)
 
VERZAMELING STARTEN
Als je een verzameling wilt starten dan kan je het beste een bepaald item gaan sparen en niet van alles wat. Als je je specialiseert op een bepaald onderwerk dan is de kans groter dat je een leuke verzameling opbouwt.
Wat ook heel erg belangrijk is, is dat het leuk moet blijven en dat je de kosten moet beperken, zeker op jongere leeftijd. Items die mooi zijn, maar toch duur kan je beter laten voor wat het is. Waarschijnlijk kom je z’n item nog weel eens tegen voor een betere prijs.
Vooral op veilingsites en rommelmarkten kan je wel eens leuke dingen tegenkomen.
 
Mocht je dus judo items verzamelen of een verzameling opstarten dan kan je natuurlijk altijd informeren of er dubbele items te ruilen of te koop zijn.